Noutati
12 August 2013
ACTUL AUTENTIC NOTARIAL PRIMESTE O NOUA FORMA INCEPAND CU 12.08.2013
Data de 12.08.2013 marcheaza prima si cea mai importanta schimbare a actului autentic notarial fata de forma sa initiala configurata in anul 1995.
Procurile, declaratiile, contractele, conventiile matrimoniale, toate actele autentificate se vor intocmi intr-un singur exemplar original. Acesta poarta semnaturile partilor si ramane in arhiva notarului care il intocmeste.
Solicitantul actului autentic primeste un document cu aceeasi FORTA PROBANTA si EXECUTORIE cu exemplarul original. Pe prima pagina, in partea de sus, documentul eliberat partii are aplicata parafa
« DUPLICAT ».
Duplicatul are acelasi continut cu originalul, dar nu poarta semnatura partilor. Duplicatul are semnatura, sigiliul si timbrul sec al notarului instrumentator, precum si numarul si data incheierii de autentificare a originalului.
Noua forma a actului autentic nu presupune costuri suplimentare pentru solicitant si nici nu il leaga pe acesta de notarul care a intocmit actul. In cazul in care solicitantul doreste copii legalizate ale duplicatului se poate adresa oricarui birou notarial, atat timp cat detine un exemplar al duplicatului.
Cu toate acestea, in cazul pierderii duplicatului eliberat la autentificare, partea trebuie sa se adreseze notarului instrumentator pentru eliberarea unui nou duplicat. Aceasta nu constituie un nou inconvenient pentru solicitant, ci o continuare a procedurii care exista si pana acum in caz de pierdere sau distrugere a originalelor actului autentic.
Noul Regulament de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, din 24.07.2013, publicat in Monitorul Oficial , Partea I nr. 479 din 01/08/2013, aprobat prin Ordinul nr. 2.333/C/2013 al Ministrului Justitiei intrat in vigoare la data de 12.08.2013, aduce si alte noutati : o procedura noua pentru traducerile legalizate, infiintarea unui Registru Informatizat al creditorilor persoanelor fizice, posibilitatea lichidarii prin licitatie publica a succesiunilor cu datorii scadente si fara lichiditati.