English version
legalizari • certificari • traduceri
autentificari • succesiuni • ipoteci

Contact

Telefon:
004.021.3221.444

Mobil:
004.0724.565.889

Email:
secretariat@notariatinitio.ro
notarolaru@yahoo.com

Retele socializare:

Noutati

12 August 2013

ACTUL AUTENTIC NOTARIAL PRIMESTE O  NOUA FORMA INCEPAND CU 12.08.2013

Data de 12.08.2013 marcheaza  prima si cea mai importanta  schimbare a  actului autentic notarial fata de forma  sa initiala configurata  in anul 1995.
Procurile, declaratiile, contractele, conventiile matrimoniale, toate actele autentificate  se   vor intocmi  intr-un singur exemplar original. Acesta poarta semnaturile partilor si ramane in arhiva notarului care il intocmeste.  
Solicitantul actului autentic  primeste  un document cu aceeasi  FORTA PROBANTA si EXECUTORIE cu exemplarul original. Pe prima pagina, in partea de sus,  documentul eliberat partii  are aplicata parafa 
«  DUPLICAT ».

Duplicatul are acelasi  continut cu originalul, dar nu poarta semnatura partilor. Duplicatul are semnatura, sigiliul si timbrul sec al notarului instrumentator, precum si numarul si data incheierii de autentificare a originalului.
Noua forma a actului autentic nu presupune costuri suplimentare pentru solicitant  si nici nu il leaga pe acesta de notarul care a intocmit actul. In cazul in care solicitantul doreste copii legalizate ale duplicatului se  poate adresa oricarui  birou notarial, atat timp cat detine un exemplar al duplicatului.

Cu toate acestea, in cazul pierderii duplicatului eliberat la autentificare, partea trebuie sa se adreseze notarului instrumentator pentru eliberarea unui nou duplicat. Aceasta nu constituie un nou inconvenient pentru solicitant, ci o continuare a procedurii care exista si pana acum in caz de pierdere sau distrugere a originalelor actului autentic.  
Noul Regulament de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, din 24.07.2013, publicat in Monitorul Oficial , Partea I nr. 479 din 01/08/2013, aprobat prin Ordinul nr. 2.333/C/2013  al Ministrului Justitiei intrat in vigoare la data de 12.08.2013, aduce si alte  noutati : o  procedura noua pentru  traducerile legalizate, infiintarea unui Registru Informatizat al creditorilor persoanelor fizice, posibilitatea lichidarii prin licitatie publica a succesiunilor  cu datorii scadente  si fara lichiditati.